Megemlékezés – 1956.

Megemlékezés – 1956.

215
0
MEGOSZTÁS

Október 21-én tartottuk az 1956-os forradalom 60. évfordulójának ünnepségét, melyet egy különleges vendég tett emlékezetessé jelenlétével. Az eseményt egykori diákunk foglalta össze újságcikkében.

Forrás: Pécsi Napilap

 A pécsi Leőwey Klára Gimnázium október 21-én tartotta, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának megemlékezési ünnepségét, ahova egy igen komoly és különleges vendéget hívott meg az iskola. – Pécsi Napilap

Lassan itt a vasárnap, amely valószínűleg az országgal együtt fog gyászolni és megemlékezni a 60 évvel ezelőtti ’56-os forradalom áldozatairól.

Október 23-át országszerte “ünneplik” és megemlékezünk azokról, akik attól a naptól fogva “láncaikat” ledobva, emelt fővel és szívből-lélekből fakadó bátorsággal mertek kiállni azért, ami az ember egyik legfontosabb természetes joga, a szabadság. Erről emlékezünk meg és nem könnyeket ejtünk hanem kevert érzésekkel, de nem felejtjük el sohasem azt a szellemet, azt a tüzet és azt az összefogást, amely a szabadságharcot éltette.

Az ország összes általános iskolája, gimnáziuma tart megemlékezéseket különböző, általuk kiválasztott időpontokban hiszen fontos a diákokkal megismertetni, nemcsak a történelem órák keretein belül, hogy mi is történt ’56-ban. Ez alól nem kivétel a pécsi Leőwey Klára Gimánzium sem, amelyről azért is írok ,mert itt egy különleges vendég vett részt a gimnázium megemlékezésén. Egy olyan vendég, aki maga is részt vett az ’56-os forradalom eséményein, aki ott volt mikor kezdődött minden, aki látta kicsírázni a szabadságharcot.

Az időjárás az ’56-os megemlékezés elveit követve borongós, szürke és szomorú hangulatával áztatta a Leőwey gimnázium épületét október 21-én . De ne tévesszen meg senkit a hangulat. Nem SZABAD szomorúnak lennünk, helyette a büszkeség az, amely átjárja az ország szívét. Igaz, október 23-a csak vasárnap lesz de a gimnázium, megemlékezését erre az esős pénteki napra tette.

A különleges vendég Dr. Szolcsányi János, professzor úr volt, aki a Diákparlament zászlaját és adománylevelét adta át a Leőwey Klára Gimnázium igazgatójának, Dr. Zalay Szabolcsnak. Ezt, egy a diákok kicsiny csoportjának performance jellegű előadása előzte meg. Egy laza hangvételű, fiataloknak szóló, “hatásvadász” és a modernitás néhány elemét beleszövő előadást adtak elő a fiatalok. A rákosista diktatúra bírálatának szimbólumaként tekinthető diákműsor elérte célját, miszerint figyelemfelkeltő volt és a diákok zöme nem az okostelefon nyomogatásával ütötte el idejét mint azt oly sok kötelező, az iskola keretein belül szervezett megemlékezéseken, műsorokon szokták.

Dr. Szolcsányi Jánost ezután kérték fel, hogy méltó gondolataival tegye színesebbé az ’56-os megemlékezést. A Professzor Úr, aki többek között Széchenyi-díjas gyógyszerész, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagja, “fiatal barátaim”-ként üdvözölte a gimnazistákat és mélyenszántó, motiváló beszédet tartott a diákok, egyetemisták szerepéről az 1956-os forradalomban. Jómaga 1956-ban elsőéves orvostan hallgató volt a szegedi egyetemen és elmesélte hogyan ültek össze október 16-án diáktársaival és alapították meg a párttól független MEFESZ-t (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége).

Mesélt a szabadságharc pécsi vonatkozásairól is, többek között a Diákparlament és a Mecseki Láthatatlanok történetéről. A pécsi Diákparlament 1956. október 22-én alakult meg más városokkal párhuzamosan mint például Miskolcon is. A Mecseki Láthatatlanokról pedig elmondta, hogy nem hiszi, hogy a televízió ezzel eddig még foglalkozott volna így fontos tudni arról, hogy a diákok, egyetemisták, munkások és katonák egy csoportja felvonult a Mecsekbe és gerilla-hadviselést folytatva csaptak le harci alakulatokra sőt, még a tankok megtámadásában is részt vettek.

Dr. Szolcsányi János ezután a diákokat motiválta arra, hogy a továbbtanulás, a szellemi “erő” és a későbbi értelmiségi réteg tagjaivá válása, milyen rettentő fontos és, hogy az 1956-os forradalom során is megmutatkozott az, mire képesek a diákok. Így fontos, hogy „ezeken a falakon belül, a jövő generációi megfelelő erkölcsi, morális és szellemi képzésben részesüljenek.” – mondta a Professzor Úr.

Lokodi Dávid

Fotó: Szabó Kata

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ